Chov zákeřnic rodu Platymeris

26.06.2013 10:30

    V tomto článku bych Vám rád přiblížil snadný chov krásných ploštic rodu Platymeris. Ploštice jsou v dospělosti asi 4 cm velké, okřídlené se sametově černým tělem, se skvrnami na křídlech ve tvaru kruhu a proužkem na "stehnech" nohou. Platymeris biguttatus mají skvrny na křídlech a proužky na nohou bílé, žluté, až světle oranžové, u Platymeris biguttatus Mombo je toto zbarvení sytě oranžové až červené, u Platymeris rhadamanthus je sytě červené až rudé. Dospělci mají plně vyvinutá křídla a jsou schopni letu. U dospělců poznáme pohlaví tak, že u samců na konci zadečku pozorujeme hladký kulovitý útvar, samice má poslední článek zadečku zploštělý.

    Ploštice jsou masožravé a trávení probíhá mimotělně, podobně jako u sklípkanů. Krmím hlavně moučnými červy, občas jim jídelníček zpestřím cvrčky nebo šváby, to ale není třeba. Postačí jim zmiňovaní červi. Ploštice chovám v nízkých plastových boxech s větráním pouze ve víku boxu. Jako podklad používám pouze papírové proložky od vajec. Do nádoby asi jednou týdně vhodím odpovídající množství červů, a to je v podstatě vše. Po spotřebovaných červech v nádobě zbyde pouze jejich vnější schránka. U dospělců jednou týdně pinzetou vyberu vejce. Jsou asi 2-3mm velká, vejcovitého tvaru. Tyto přendám do krabičky s větráním. Jako podlad používám vermikulit, lze ho ale nahradit třeba lignocelem, papírovým ubrouskem apod. Vajíčka rosím jak si vzpomenu, obvykle asi 3x týdně. Nejsou náchylná na zaschnutí jako u většiny strašilek. Vajíčka se líhnou asi po měsíci inkubace, ale i déle. Je možné, že se Vám některá vejce budou líhnout i téměř po roce. Ale většina se jich líhne podstatně dříve. Stává se mi, že pokud zapomenu na rosení a porosím až po měsíci nebo dvou, druhý den je v inkubační krabičce třeba 30 nymf. Usuzuji tak, že se vajíčka normálně vyvíjí i bez rosení, ale k líhnutí potřebují odpovídající vlhkost. Nymfy po vylíhnutí přendám do krabičky na proložky od vajec a lehce porosím stěnu krabičky, aby se mohly napít. Takto porosím pokaždé když přidám nově vylíhlé nymfy. Později rosení není třeba. Do krabičky k mladým nymfám vhodím několik menších červů. Mladé nymfy od vylínutí loví samy. Rosení obnovuji až u dospělých kusů. Dříve jsem dospělcům stěnu boxu nerosil, ale snůšky byly méně početné a délka života se zkracovala. Když mají dospělci možnost se alespoň 2x týdně napít, na snůškách je to hned poznat. Nymfa dospívá asi 6 měsíců a přibližně dalších 6 měsíců žije jako dospělý jedinec.

    Pokud chcete zákeřnice mít ve vzhledově atraktivnějším terárku, fantazii se meze nekladou, výše jsem popsal jen nejvíc bezúdržbový chov. Zákeřnice se také dokáží bránit. Údajně dokáží poměrně bolestivě bodnout, mě se to zatím nestalo. S nymfami zacházím rukama se subadulty a adutními jednici pinzetou. Dále dokáží vystřikovat ze zadečku jed a dokonce prý i na vzdálenost kolem 30cm, pričemž se jedná o slzotvornou látku. Proto doporučuji při manipulaci s dospělci udržovat vzdálenost mezi zvířetem a vašimi oky alespoň 50cm. Pokud si chcete zvíře prohlédnou blíže, poslouží průhledná plastová krabička do které zvíře vložíme. Po manipulaci se zvířaty důkladně si umyjeme ruce mýdlem.

—————

Zpět